Onze adviezen

Wegwijs in sla

Er zijn veel verschillende slatypes. Het blad is mals tot stevig, rond of gekruld, groen tot rood. Er wordt een krop gevormd of losse bladen. Van in het vroege voorjaar tot in de nazomer kun je sla zaaien. Er kan dus eigenlijk doorlopend worden geoogst. Zaai regelmatig kleine hoeveelheden en gebruik voor de variatie verschillende types.

Het zaaien kan al vroeg in het voorjaar aanvangen in potjes, met enkele zaden in een potje dat tot aan de opkomst van het zaad afgedekt wordt met plastiek. De jonge plantjes worden in de volle grond op 25-30 cm van elkaar uitgeplant. Vanaf midden april kan er in de volle grond ter plaatse worden gezaaid. Belangrijk, zeker in de volle zomer, is dat de eerste dagen na het zaaien de temperatuur niet te hoog oploopt: 15 tot 18 graden is ideaal, want boven de 20 graden verloopt de kieming minder vlot. De slaplantjes worden uitgedund tot op 25-30 cm van elkaar uitgeplant. De plantjes die wat te dicht staan kunnen nog worden uitgeplant. Dat zal een kleine groeivertraging veroorzaken, maar brengt tevens wat spreiding in de oogst. Bezit je op het einde van de zomer nog wat restanten zaad, zaai die, vrij dik, uit in rijtjes.

De bekendste sla is de kropsla of botersla. Ze vormt een zachte krop. Hiervan bestaat ook een rode variant: de variëteit "Wonder der vier jaargetijden", waarvan het blad nog iets malser is. Lollo rossa en lollo bionda zijn echte krulsla's. Ze zijn bolvormig en hebben een fijn decoratief blad. Tussenin zitten de batavia- en ijsbergsla. Sla met een wat dikker, wat gekruld en krokant blad. De variëteit "Babylon" heeft een roodgetint blad. Heel gebruiksvriendelijk is het slamengsel "Maxi Mix", een zadenmengsel uit te zaaien in rijtjes dat binnen enkele weken een kant en klaar gemengde salade op tafel brengt. Naast sla zit daar ook wat andijvie en groenlof tussen. Tenslotte is er ook het mengsel "Thai Mix", een kleurrijk en pittig mengsel van Aziatische bladgroenten om jong te oogsten en te mengen onder andere salades.

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.