Onze adviezen

Alles weten over erwten

Wat betreft smaak zijn verse erwtjes uit de tuin niet te evenaren. Gezaaid onder glas vanaf eind januari, worden ze begin maart in de tuin uitgeplant. De eerste oogst is dan te verwachten in de tweede helft van mei.

Hoe kiezen?

Er zijn erwten met ronde, gladde zaden en met gedeukte zaden, gekreuktzadige erwten. Gladzadige erwtenrassen lenen zich het best voor de vroegste teelten. Gekreuktzadige erwten zijn groter, worden doorgaans wat later in het voorjaar gezaaid en kunnen beter tegen de warmte. Zij zijn ook zoeter van smaak. Hoge erwten (moeten) groeien langs een gaas of steunhout.

Doperwten


Men eet de erwten die uit de harde peulen worden gehaald.
Mechelse krombek, hoog, gladzadig.
Wonder van Kelvedon, laag, gekreuktzadige.
Kalife, laag, gladzadig, zeer geschikt om te diepvriezen.

Peulen (sluimerwten)

De (jonge) zachte peulen, waarin zich nog heel kleine erwten bevinden, worden in hun geheel gegeten.
Norli, laag.
Reuzensuiker, halfhoog.

Erwten groeien in alle lichte gronden, behalve te kalkrijke en te natte grond. Stikstofhoudende meststof toedienen is niet nodig aangezien de planten in staat zijn stikstof uit de atmosfeer vast te leggen. Te veel stikstof toedienen leidt tot een te weelderig gewas en bemoeilijkt de vorming van peulen. Erwten hebben een zonnige standplaats nodig.

Zaaien.

Erwten worden gezaaid van februari tot eind april. Een goed bewerkte luchtige grond is nodig voor een goede opkomst en voorkomt dat de zaden gaan rotten. Er wordt in rijen gezaaid die ca. 50 cm uit elkaar liggen. In een geul van 2 tot 4 cm diep legt men om de 2,5 cm een zaadje. Oppassen voor vogelvraat in de eerste weken na het uitplanten. De planten hebben baat bij wat steun die belet dat ze op de grond gaan liggen en door het contact met de vochtige bodem gaan rotten. Dat geldt op de eerste plaats voor de hoge variëteiten.

Oogsten.

Na een groeiduur van twee tot drie maanden is het tijd om te oogsten. Van zodra de eerste jonge peulen verschijnen wordt er geoogst. Dat bevordert de ontwikkeling van nieuwe peulen. Hou bij het plukken de planten bij de stengels vast om te vermijden dat je ze in hun geheel uittrekt. Zeker bij peulen, zijn de jongste, de malste, de zoetste en de lekkerste.
Smakelijk!

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.