Onze adviezen

Kiemgroenten: gezond, het ganse jaar door!

Kiemgroenten zijn interessante smaakmakers die gebruikt worden als garnituur, in salades, in wokgerechten, in aperitiefhapjes en als beleg bij brood.
Ze bevatten talrijke vitamines, anti-oxydanten, mineralen, enzymen en aminozuren, en slechts weinig calorieën. Het kost weinig tijd en energie om ze te kweken, ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn licht verteerbaar.

Een handige manier om kiemgroenten te kweken is in een bokaal, afgesloten met een stuk gaasdoek dat opgespannen wordt met een elastiek. De zaden moeten één nacht weken in water, daarna afgieten en twee maal per dag goed spoelen met vers water en laten uitlekken.
Rucola kan ook worden gekiemd zoals tuinkers, op een dikke laag keukenpapier die goed vochtig gehouden wordt. Na 5 tot 7 dagen kunnen de kiemen worden afgesneden.

Luzernescheuten hebben een milde, frisse smaak en zijn bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Radijskiemen hebben een pittige, frisse, licht anijsachtige smaak en ze bevorderen de spijsvertering.
De scheuten van de mungboon staan ook gekend als taugé of sojascheuten. Deze stevige kiem smaakt fris en knapperig.
De pittige, nootachtige smaak van rucola vindt men ook terug in deze kiemen.

Wist je dat...

  • de zaden voor kiemgroenten speciaal gekweekt worden voor het kiemen, en dat ze van biologische oorsprong zijn.
  • kiemgroenten best groeien in het donker. Zo behouden ze hun natuurlijke kleur. Onder invloed van licht wordt hun kleur frisgroen.
  • de vitamines die vrijkomen tijdens het kiemen zeer makkelijk door het lichaam opgenomen worden.
  • kiemgroenten het bloed zuiveren, de cellen verjongen en het afweersysteem versterken.
  • kiemgroenten het ganse jaar door gekweekt kunnen worden, gewoon binnenshuis.
  • kiemgroenten na enkele dagen al oogstbaar zijn en een bron zijn van vitaliteit, kracht en gezonde bouwstoffen.

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.