Onze adviezen

Tips voor het zaaien van boontjes

Vanaf half mei is het de aangewezen periode om boontjes te zaaien. Om deze zomer heerlijke, verse boontjes te kunnen plukken, hou dan rekening met deze tips!

Hoe vind ik, in het ruime aanbod van diverse variëteiten, het boontje dat ik wil?

Struikbonen zijn laagblijvende planten en moeten niet ondersteund worden. In deze groep vind je de fijnste boontjes: naast Ferrari en Sonate, is Proton hét boontje voor de fijnproever! Ook boontjes met een goudgele kleur, deze zogenaamde boterboontjes, die hun mooie kleur ook na het koken behouden.
Staakbonen groeien langs stokken of draden. Staakbonen geven een grotere opbrengst dan struikbonen, maar het duurt iets langer voor je kan oogsten.
Snijbonen ontwikkelen een brede peul die als snijboon of breekboon gebruikt wordt.
Droogbonen zijn bonen met een harde schil waarvan de rijpe en gedroogde zaden kunnen bewaard worden, en worden klaargemaakt.
De meeste variëteiten zijn witzadig. Enkele hebben gekleurde zaden, deze variëteiten kunnen iets beter tegen minder gunstige klimaatsomstandigheden. Wanneer ze geoogst worden is van hun specifieke zaadkleur niets meer te merken.

Grond en watervoorziening

Zaai in een goed opgewarmde grond, want bij koud en nat weer kan de groei grilliger en langzamer verlopen. Doordat volgroeide bonen een oppervlakkig wortelstelsel hebben, kan de plant na enkele dagen wateroverlast al afsterven. Tijdens de periode van de bloei en van de peulvorming mogen bonen niet te droog staan, dit kan je vermijden door langs de planten een geultje te maken en hierin wat water te laten lopen. Te weinig water in die periode kan ervoor zorgen dat de peulen kort zijn en te weinig zaden bevatten.

Vruchtafwisseling

Zorg ervoor dat je niet altijd bonen op hetzelfde perceel zaait.

Zaaien
Zaai pas bonen in volle grond wanneer er geen vorst meer te verwachten is, in de regel vanaf half mei. Onder koude en vochtigheid kwijnen de zaden weg. Een bodemtemperatuur van 12°C is nodig voor een goede opkomst. Eventueel kan onder glas worden gezaaid vanaf april, om in mei uit te planten. Je kunt ook vroeger zaaien als je eerst de grond die je uitgekozen hebt gedurende een veertiental dagen afdekt met plastiek om de opwarming van de grond te versnellen. Toch moet je er ook rekening mee houden dat de groeitemperatuur voor bonen 15°C is. Daarom is het beter de bonenteelt te vervroegen door eerst in bloempotten te zaaien rond half april en deze planten dan half mei buiten te planten.
Voor de rest zijn bonen heel gemakkelijk te kweken en geven ze grote opbrengsten.
Rond half juli kan men de laatste bonen in volle grond zaaien. Bonen zijn immers zeer gevoelig voor nachtvorst, zodat de oogst tegen half oktober zeker moet binnen zijn.
Let er op dat je bij staakbonen de bonen aan de binnenkant van de stokken zaait, zo groeien ze gemakkelijker langs het raamwerk. Leg 6 tot 8 zaden in een halve cirkel rond iedere stok en dek ze af met losse aarde. Je kunt natuurlijk ook staakbonen voorzaaien en dan bij de stokken uitplanten. Zo kan je nog wat vroeger oogsten.

Bemesting
Meststoffen hoeven niet gegeven te worden, de bonen brengen zelf stikstof in de grond. Zorg wel voor een humusrijke grond. Verder moet er gewied worden om het bed onkruidvrij te houden.

Steunmateriaal
Er zijn heel wat mogelijkheden voor het bouwen van het steunmateriaal voor staakbonen. De hoogte van de staken of stokken voor de staakbonen is minimum 2,5 m voor slabonen, tot 3 m voor snijbonen. De meest gebruikelijke wijze is om aan beide zijden een rij stokken te steken, tegenover elkaar geplaatst in schuine richting. De twee elkaar kruisende stokken worden samengebonden en verstevigd met een dwarsligger. Voor struikbonen is dat niet nodig, de planten worden zo'n 40-50 cm hoog en het volstaat ze aan de voet aan te aarden om ze mooi rechtop te houden. Let er op de wortels niet te beschadigen.

Oogsten
Boontjes worden doorgaans meerdere plukbeurten geoogst. Regelmatig oogsten stimuleert zelfs de plant tot nieuwe productie. Verse boontjes bewaren kan slechts enkele dagen. Je kan ze echter heel goed invriezen. Voor het invriezen, blancheer ze een tweetal minuten in kokend water. Zaaien op verschillende tijdstippen tussen half mei en begin juli zorgt voor een mooie spreiding van de oogst.

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.