Onze adviezen

Grondwitloof

De smaak van witloof heeft veel te maken met de manier waarop het wordt geforceerd. Traditioneel wordt van oudsher grondwitloof geteeld in Vlaams-Brabant, meer bepaald in de regio Brussel-Mechelen-Leuven.

De witloofwortels, in de maand mei gezaaid, worden vanaf september geoogst om te "forceren". Dat gaat als volgt: de wortels worden dicht op elkaar in grond ingekuild en afgedekt een dikke laag (20 cm) aarde en jutezakken, daarboven worden half cirkelvormige golfplaten aangebracht, allemaal maatregelen om het licht buiten te houden. Door de watergifte en de temperatuur te controleren wordt het oogsttijdstip beïnvloed. Het terrein dat gebruikt wordt om de wortels in te kuilen worden verwarmd via een systeem met buizen van warm water.

Vroeg in het najaar en bij hoge grondtemperatuur kan na een 4-tal weken het witloof worden geoogst. In de winter kan die periode uitlopen tot verschillende maanden. De ingekuilde wortelen worden uit de grond uitgehaald en de op de wortel gegroeide witloofkrop wordt afgebroken.
Het is deze intensieve manier van kweken, de vakkennis en de ervaring van de teler, het tragere groeiproces die de smaak van grondwitloof in positieve zin onderscheid van zijn concurrent: het witloof uit hydrocultuur.

Als amateurtuinder kan je ook grondwitloof kweken. Daarvoor gebruik je VT 639 Witloof Brussels, de aangewezen selectie voor deze teeltmethode. De oogst zal zonder bodemverwarming een paar weken later vallen.

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.