Onze adviezen

Een bloemenweide: een kleurrijk feest!

Stel je voor: een zomerlang genieten van een oogstrelende bloemenweide, waar je iedere dag nieuwe bloemen ziet in ontluiken, waar je op elk moment een ruiker verse bloemen kunt van plukken, waar het gonst van allerlei nuttige insecten en vlinders...

De bloemenweide van VT-zaden.

VT-zaden helpt je dit seizoen deze droom te verwezenlijken. Met een bloemzaadmengsel waaraan verschillende jaren praktijkervaring onder wisselende omstandigheden aan vooraf gingen. Een mengsel met een maximale zekerheid tot welslagen. Daarom is het samengesteld uit uitsluitend eenjarigen, die geselecteerd werden om snel in bloei te komen en langdurig te bloeien, tot aan de eerste vorstperiode. Uiteraard was ook het evenwicht wat betreft kleur en hoogte een prioriteit en het zijn planten die goed bestand zijn tegen droge perioden. Dit mengsel verfraait niet alleen het landschap of de tuin, het brengt ook een verbetering van de biodiversiteit met zich mee. Een bloemenweide trekt heel wat nuttige insecten aan.

Begin juli: de eerste eenjarigen bloeien.

Hoe wordt er best te werk gegaan bij de aanleg van bloemenweide?

Het terrein moet goed bewerkt worden tot een fijn zaaibed. Er wordt gezaaid vanaf half april tot begin juni, in een periode wanneer de omgevingstemperatuur relatief hoog is (dagtemperatuur ca. 18°, nacht ca. 8°). Het zaad mag met wit zand gemengd worden om een betere en gelijkmatigere verdeling te bekomen. Het wit zand laat bovendien zien waar al gezaaid is. De zaden moeten niet veel dieper liggen dan 0,5 cm. Er moet dun gezaaid worden, stevige planten hebben straks de nodige ruimte nodig. 1,5 Tot 2 gram per vierkante meter volstaat. Het terrein aanrollen of aandrukken na het inzaaien is aanbevolen. Watergifte heeft een positief effect op de opkomst. Eens de planten zich gevestigd hebben is geen beregening meer nodig. Hou er rekening mee dat op het ingezaaide terrein ook onkruidzaden gelijktijdig tot ontwikkeling kunnen komen. Eens het mengsel geïnstalleerd is worden onkruiden goed onderdrukt. Vanaf eind juni, begin juli zal de bloemenweide elke dag een stukje uitbundiger gaan bloeien en dat tot aan de eerste vorst.

Kan er iets mis gaan?

Uiteraard is geen enkel terrein hetzelfde en kunnen klimatologische omstandigheden het resultaat, vooral in de periode na het zaaien tot aan het zich installeren van de planten, beïnvloeden. Zaaien in een onkruidvrije, fijngeharkte grond is alvast (heel) belangrijk. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden zal vooral in de beginfase in meerdere of mindere mate de strijd moeten aangebonden worden met gelijktijdig ontkiemende onkruiden. Maar het mengsel geeft onder correcte omstandigheden beslist het resultaat zoals op de foto's te zien is.

Korenbloemen bloeien het eerst.

Kan men dit mengsel samen met gazonzaad zaaien?

In principe is dat mogelijk, maar het is niet noodzakelijk. In dat geval kiest men voor een type siergazon (bvb. gazon VT Relax & deco) waarvan de ontwikkeling eerder wat trager verloopt. Het gazonzaad vormt immers een bijkomende hoeveelheid zaden die op dezelfde plaats als de bloemzaden zal ontkiemen. Samen met het opkomen van onkruiden die zich altijd in de grond bevinden neemt de concurrentiedruk op het bloemzaadmengsel daardoor nog toe.
Een aanbevolen hoeveelheid is: 20 gram bloemzaadmengsel per 500 gram gazonzaad.

Eigenschappen

Samenstelling: korenbloem, eschscholzia (slaapmutsje), bloeiend vlas, goudsbloem, dagschonen, gypsophila, cosmea, zinnia, aster, lage zonnebloem.
Gemiddeld te verwachten hoogte: 60-90 cm.
Dosering: 1,5 à 2 gram per m².
Verpakking: 20 gram en 200 gram

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken
Promosem

Promosem

Week van de bij

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info