Onze adviezen

Basilicum, koning der kruiden!

Basilicum is één van de geurigste en smakelijkste kruiden. Zeer populair in de mediterrane keuken, maar dit kruid is oorspronkelijk afkomstig uit India.
De naam basilicum verwijst naar het Griekse Basileus wat koning of koninklijk betekent, vandaar dat het ook wel ‘koningskruid' wordt genoemd.

Standplaats

Basilicum kan je niet alleen in de moestuin planten, ook in pot doet deze plant het prima! Op het terras of balkon kan je dus heel eenvoudig zelf basilicum telen.
Het enige dat het kruid nodig heeft voor een volledige ontplooiing van zijn aroma is een warme zonnige standplaats met een humusrijke, goed doorlatende bodem. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe meer aroma.
Basilicum gaat niet alleen in de keuken goed samen met tomaat, het bevordert in de tuin ook de groei van tomaten.

Teelt

Het warmteminnende kruid wordt in het voorjaar in huis uitgezaaid in bakjes bij een temperatuur van 15-20°C. De zaden mogen maar met een zeer klein laagje aarde worden bedekt. Daarna zet u de zaaibakjes op de vensterbank in een niet te koude ruimte of in een verwarmde kas. De zaailingen worden na een drietal weken verspeend in kleine bosjes. Pas als het gevaar voor nachtvorst geweken is, mogen ze worden uitgeplant. Rechtstreeks in volle grond zaaien, doe je best niet voor eind mei.
Basilicum mag niet uitdrogen, maar vermijd anderzijds ook natte voeten.
Wie de bloemen laat staan, zal zien dat de plant geen nieuwe bladeren meer aanmaakt en dat de smaak in kwaliteit daalt. Verwijder dus tijdig de jonge bloemen om de hele zomer van dit keukenkruid te genieten!

Oogsten en bewaren

Basilicum kan het hele jaar door geoogst worden, voor de plant bloeit.
Gebruik basilicum zoveel mogelijk vers, gedroogd verliest het zijn originele smaak en positieve en geneeskrachtige werking (Basilicum werkt opwekkend, krampwerend, hoestdempend, is heilzaam voor onze spijsvertering en ontstekingsremmend). Bewaar de blaadjes nooit in de koelkast, dan worden ze zwart en verdwijnt de smaak.
Je kunt de blaadjes wel invriezen (ongewassen in een plastic zakje met zo weinig mogelijk lucht) of in olijfolie bewaren (in een glazen potje dat je koel en donker bewaart).

In de keuken

Basilicum is niet meer weg te denken uit de mediterrane keuken. Het verleent salades, sausen en vlees- en visgerechten een pittige en bijzondere noot. Bovendien maakt het een zware maaltijd licht verteerbaar. Het smaakt zoet kruidig en aangenaam peperachtig. Het aroma van basilicum wint aan kracht als het kruid korte tijd verhit wordt.

Sierwaarde

Het kruid vormt een prachtige aankleding van terras of balkon, omdat de verschillende soorten in aparte potten bij elkaar gezet een scala aan geuren en bladvormen bieden. Er bestaan veel basilicumsoorten, elk met hun eigen bladvorm en kleur en dikwijls met een heel typische geur en smaak. En... een potje basilicum op de vensterbank houdt vliegen en muggen buiten.

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken